Ремонтът на оградата по границата с Турция няма да минава през

...
Ремонтът на оградата по границата с Турция няма да минава през
Коментари Харесай

Окончателно: Без обществени поръчки за ремонтите на оградата по границата

Ремонтът на оградата по границата с Турция няма да минава през публични поръчки. Това взеха решение дефинитивно депутатите, като одобриха промени в Закона за публичните поръчки.

Промените бяха признати с 94 гласа " за ", 51  " срещу " и 8  " въздържал се ".

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи бяха срещу приемането на текстовете, а опасенията им бяха, че по този начин се отваря необятна врата с цел да далавери и корекционни схеми.

" Този закон урежда една спекулация. Около тази оградата не престават да се въртят нечисти каузи от самото започване на този градеж досега ", коментира Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

Социалистите пък насочиха съществени рецензии за положението на оградата и упрекнаха ръководещите, че с измененията се пробват да го прикрият. " Оградата е като швейцарско сирене . От един филм, нещата ще се трансфорат в сериал ", обяви депутатът от БСП Иван Иванов. От партията на Корнелия Нинова дефинираха измененията в закона като " закон за златната дупка ".

" Златна дупка има единствено в причините против този закон ", отговори на обвиняванията един от вносителите на измененията - депутатът от Оперативна програма Христиан Митев.

" Понеже става въпрос за дупки, да не би да обсъждаме дупките в Цанков камък . Може би сътрудниците се оглеждат във водното огледало на Кърджали. Ако става въпрос за тези дупки, дано тематиката да бъде спор, само че в друго време ", добави националният представител от ГЕРБ Димитър Лазаров.

От опозицията споделиха още, че с тези промени се цели да освободи Министерския съвет от отговорността за оградата по границата и да натовари с нея регионалните шефове

" Защо от ръководещото болшинство вършиме това предложение, когато с пециализираната прокуратурата е образувала досъдебно произвеждане . Очевидно е, че не е, с цел да се направи процедурата по-бърза и по-ефективна ", коментира социалистът Филип Попов. Той акцентира, че и в работилия до момента закон е имало опция за незабавни и неотложни поправки да не се пуска социална поръчка.

" Не мога да схвана каква връзка има сред законопроекта и провежданото досъдебно произвеждане в Специализираната прокуратура. Едното няма нищо общо с другото ", отговори Митев.

Павел Шопов от Обединените патриоти дефинира новите текстове като прагматични и добави, че те правят работа.

" Всичко, което способства за по-лесната поддръжка и употреба е добре пристигнало ". За сътрудниците от Българска социалистическа партия въпросът е обект на опозиционност и нищо друго. За Движение за права и свободи нещата са напълно разнообразни – за тях това е проблем, тъй като оградата отделя страната ни от Турция ", добави той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР